Dementie

Dementie is een ziekte die erg veel voorkomt en er zijn vele vormen. Nooit eerder waren er zoveel mensen met dementie als nu. Volgens het CBS is het volksziekte en doodsoorzaak nummer één in Nederland. Gemiddeld krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Bij vrouwen ligt dat aantal zelfs hoger. Nederland vergrijst en daardoor grijpt de ziekte steeds meer om zich heen, maar niet alleen ouderen kunnen erdoor getroffen worden. Helaas bestaat er nog geen geneesmiddel voor.

Dementie maakt vaak verward, angstig of achterdochtig. Het vergeten van de simpelste dagelijkse handelingen maakt onzeker. Ook kunnen waangedachten ontstaan en het karakter kan veranderen.

Iedereen kent de verhalen wel uit zijn/haar omgeving over iemand die dementie heeft. Maar wat het werkelijk inhoud ervaar je pas als een naaste (ouder, partner, broer/zus) deze ziekte heeft en je er op die manier regelmatig, zo niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Soms voel je je diep verdrietig, wanhopig, machteloos of eenzaam vanwege de onafwendbare achteruitgang van je naaste. Je kunt zelfs last krijgen van slaapstoornissen en een gebrek aan eetlust, of van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, maag- en darmklachten of hartkloppingen. Je vraagt je af of het leven ooit nog goed kan zijn.

Het verlies van je naaste aan dementie veroorzaakt gevoelens die vergelijkbaar zijn met een rouwproces na het overlijden van een dierbare. Dit verwerkingsproces vóór het lijfelijke verlies van een geliefde persoon wordt ‘anticiperende rouw’ genoemd. Daarbij rouw je niet alleen om het definitieve verlies dat begint met de ziekte van je naaste, maar steeds opnieuw als je weer achteruitgang ziet. Vaak herken je deze gevoelens van rouw niet bij jezelf als zodanig. Daardoor vraag je je soms misschien af waarom je op een bepaalde manier reageert. Je omgeving begrijpt je verdriet ook niet goed: je naaste is er toch nog? Kortom, je zit in een achtbaan van emoties.

Herken je dit en wil je er eens over praten? Neem contact met mij op. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Ik kan je helpen.

Geplaatst op 10 feb 2020