Kerst & Oud-en-Nieuw

De feestdagen komen eraan. Voor veel mensen een tijd om naar uit te kijken: een periode van liefde, warmte en gezelligheid. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Er zijn genoeg mensen die tegen de feestdagen opzien omdat het een confrontatie betekent met hun verdriet, met hun eenzaamheid, met het gemis van iemand die ze verloren zijn. Daarom zouden ze het liefst deze dagen over willen slaan. Geldt dat ook voor jou?

In het eerste jaar na een verlies is er voor elke bijzondere dag een ‘eerste’ keer. Het jaar daarna is het gemis soms zelfs nog sterker. Verdriet kent geen kalender. Maar hoe kun je ermee omgaan?

Iets dat kan helpen om je verdriet te verwerken is om je overleden dierbare een bijzonder, een eigen plekje te geven in je huis tijdens de feestdagen. Iets persoonlijks, een brandende kaars, een mooie bloem op een bepaalde plek of iets in de kerstboom dat aan de overledene doet denken.

Het lijkt onmogelijk om na een verlies van een dierbare te kunnen genieten van de feestdagen. Genieten is misschien een te groot woord maar het is zeker mogelijk om die dagen op een prettige manier door te komen. Misschien heb je de neiging om de feestdagen alleen door te brengen maar dat kan het gemis juist versterken. Probeer die dagen door te brengen met mensen waar je je prettig bij voelt. Mensen die je niets uit hoeft te leggen, mensen die weten in welke situatie je zit en begrijpen waarom je niet vrolijk bent. Met hen kun je je verdriet delen en eventueel herinneringen ophalen. Belangrijk is wel dat je je agenda niet te vol boekt met afspraken. Gun jezelf ook rust. Feestdagen kosten veel energie, rouwen ook. Dus hou tijd voor jezelf.

Doe geen dingen / maak geen afspraken waar je enorm tegenop ziet. Laat het van tevoren gewoon weten als dat zo is. Men zal er begrip voor hebben dat je niet komt.

Wellicht is dit allemaal niet van toepassing voor jou, maar ken je iemand in je omgeving waar dit wel voor geldt. Ik hoop hiermee dan wat inzicht gegeven te hebben hoe de feestdagen voor die persoon dan toch een warme periode kan zijn.

Geplaatst op 02 dec 2019